Практичне вежбе-модули


  Welding Robot 6
Ова страница садржи приказ неких практичних вежби чије техничке цртеже можете у било ком тренутку преузети бесплатно са Сајта за учење Техничког и информатичког образовања.3Д изгледи понуђених вежби

Моделе вежби можете преузети и разгледати их на свом рачунару ако имате инсталиран Google SketchUp7 или SketchUp8.
*кликни на слику и обрћи модел мишем-точком увећавај модел.

Модел мотоцикла 
Модел мотоцикла се може задавати ученицима као практична вежба или у петом, или у седмом разреду. Лично је задајем у седмом разреду.     
                 
Трицеропс
Трицеропс у принципу нема везе са наставним градивом, али је врло леп модел када се направи. Дајем га ученицима по избору у шестом разреду, и повећи број ученика жели радити ову вежбу, иако је потешка, посебно девојчице? Наравно, после је врло тешко добити примерак за школску изложбу, јер већина ученика не жели дати свог новог љубимца, што није ни чудо. Инспирација за ову вежбу потиче из Прага, где на тргу поред чувеног сата постоји тезга на којој се продају искључиво украсни предмети израђени од шпер плоче, и углевном су то модели у виду костура диносауруса, и нема модела јефтинијег од сто еура, тако да није ни чудо да ученици који успешно направе ову вежбу не желе да је поклоне за школску изложбу. Ова вежба се у неку руку може сматрати и малим уметничким делим, ако се успешно уради.
Кутија за оловке
На први поглед једноставна, али веома захтевна вежба, и иако нема додира са наставним програмом практично је употребљива, након лакирања.

Привезак за кључеве
Још једна вежба у којој ученици могу направити и нешто практично употребљиво у свакодневном животу. Идеална за пети разред.
Модел формуле1
Вежба коју задајем у седмом разреду, када се уче СУС мотори, као и моторна саобраћајна средства.
Модел воза
Врло лепа вежба за шести разред, посебно ако се искомбинује са макетом железничке станице.
вежба бр.7. Макета куће у моравском стилу
Макета куће, наравно долази у обзир само у шестом разреду. Компликована вежба, као и већина коју задајем ученицима у шестом разреду, и мора се радити већи број часова моделовања, а у шестом и имамо највише термина за такве часове.
Кућица за птице
Погодили сте-још једна вежба предвиђена за шести разред, но може се давати и у осталим разредима, јер које ће се практичне вежбе моделовања радити и није унапред строго одређено и предвиђено , тако да је по том питању остављена сва слобода и наставницима и ученицима.
Држач кључева
Држач кључева је чест сувенир са путовања. Овом моделу недостаје само натпис "Поздрав са...". Прва компликованија вежба коју дајем на крају петог разреда.

Модел авиона(F117)

Зујалица
У осмом разреду има тако пуно градива да једва да стигнемо ученицима задати практичну вежбу. Ја лично задајем само једну, а ученици бирају по избору једну од две понуђене, зујалицу или модел елктромотора. Зујалица је, наизглед компликована, заправо је једноставна вежба, и што је најбитније лако је направити тако да функционише.
Модел електромотора
За разлику од вежби у ранијим разредима ученици осмог разреда треба да направе модел који функционише и који није статичан. Електромотор је свакако најкомпликованија могуће вежба која се може задати ученицима и ја је не задајем, већ је ученици бирају сами, ако желе. И велика већина ученика бира управо електромотор. Зашто? Обећам да ће свако ко направи електромотор тако да он функционише добити петицу без обзира на оцене које има у дневнику и они већином бирају управо електромотор, а поједини га успешно и ураде, те ја одржим обећање.


.